Monday, February 21, 2011

Beza

Aku tidak cantik seperti kamu tapi tidak hodoh.

Kamu ada mata, ada hidung, ada semuanya.

Aku juga begitu.


Aku tidak pandai seperti kamu tapi tidak bodoh.

Kamu ada otak, ada akal, ada semuanya.

Aku juga begitu.


Kita hampir sama, tapi tidak serupa.

Kamu punya hati, aku punya hati.

Tetapi hati kamu tidak seperti hati aku.

Ini beza antara kamu dan aku.


:::Kerana aku bukan kamu:::

Sunday, February 20, 2011

Teriak

Ingin aku teriak saja

Biar semua tahu

Apa aku rasa, apa aku mahu

Apa yang terbuku, apa yang tertumpu

Ya, aku mahu teriak


:::Mampukah aku hanya berteriak tanpa melakukan sesuatu? Aku buntu:::

Wednesday, February 9, 2011

TIPS KECANTIKAN versi Cik Bunga eh?=p



Bibir hitam disebabkan pemakaian lipstik yang salah? Kat sini aku ada tips yang mudah dan menjimatkan. Kalau korang perasan, bibir kita hitam disebabkan memakai lipstik yang jenis ada bau wangi contoh bau buah-buahan atau apa-apa bau wangi. So, lepas ni elakkan membeli dan memakai lipstik yang berbau wangi, beli yang tiada bau.

Ok, apa yang aku amalkan adalah time gosok gigi tu aku akan sapukan ubat gigi ke bibir aku selama 2-3minit then bilas. Hasilnya bukan sahaja mampu menghilangkan kesan lipstik malah memerahkan warna bibir. Tidak percaya? Cubalah;).

P/S: Sesuai juga diamalkan oleh smoker (^.^)v

Tuesday, February 8, 2011

PERINTAH kadang2 je BERKURUNG

Dear pakcik2, makcik2, abg2, akak2, dan adik2 yang 'dikasihi',

Kehadapan kebelakang ketengah ketepi dan ke apa2 je la, saya ingin memohon maaf sekiranya semenjak gemenjak ini kalian akan agak jarang melihat kelibat ku di kedai-kedai makan kalian ( leh caye ke?). Disebabkan kesilapan teknikal semasa cuti raya cina yang lalu, terdapat kesilapan teknikal juga terhadap penimbang2 berat badan di seluruh Malaysia malah mungkin dunia. Well, mungkin I kan agak artis. Jennifer Lopez pun pernah datang minta autograf . Oh yeahh, I know2. Diorang sengaja buat ralat kat penimbang-penimbang tu time I guna. I ni slim je tau. Diorang tu semua jeles. Ehem.

Justeru maka dengan ini perintah berkurung perlu dijalankan ke atas saya kerana ketidakadilan yang berlaku keatas saya itu tadi. Segala kesulitan amat dikesali.

Sekian, terima kasih.

Yang tak berapa Benar,
Cik Bunga Ros

Monday, February 7, 2011

Antara Software Yang Mungkin Anda Perlukan ( Ye ke?=p)

(Hanya perlu klik pada pautan di bawah untuk memuat turun Software tersenarai di bawah).


1) Sila klik Jet Audio








2) Sila klik C Cleaner








3) Sila klik Real Player







4) Sila klik Yahoo Messenger








5) Sila klik Flash Player







6) Sila klik Adobe Reader





P/S: Perlukan lain-lain Software untuk PC atau Laptop anda? Mudah sahaja! Hanya klik sini [Link]

Char Kuey Teow

Tetiba teringin nak belajar memasak Char Kuey Teow.. Ekekeke.. Di sini, aku dapat resepi ni daripada internet. Yeahh, ni kan zaman sains dan teknologi. Sekali klik, semua keluar. Ye ek? Ekekeke.. Oklah, berikut adalah resepi cara memasak Char Kuey Teow Penang daripada sebuah blog yang aku usha-usha. Macam best dan senang. Apa kata jom cuba try test! (Habis punah bahasa.. Haishhh....);).




(Hanya sekadar contoh sahaja)


Bahan-bahan:
1 Senduk Kecil Minyak Masak
½ Biji Bawang Putih + Bawang Merah (ditumbuk halus)
1 Biji Telur
Beberapa Ekor Udang (ikut citarasa)
1 Sudu Cili (Cili Boh atau Cili Kering)
1 Genggam Keow Teow(ikut citarasalah senang)
1 Genggam Taugeh(ikutle banyak mana nak kan)
2 biji telur Sedikit garam
4 sudu besar kicap manis
½ sudu teh cuka
½ cawan air
Sedikit Daun Kucai

Cara:
1)Panaskan Minyak
2)Masukkan Bawang Putih + Bawang Merah + Cili pastu ditumis sehingga naik baunya.
3)Masukkan Kicap + Pecahkan Telur + Air + Cuka, kacau rata (cepat-cepat dilakukan untuk mengelakkan airnya kering).
4)Masukkan Kuew Teow + Udang.
5)Lastly, masukkan Taugeh + Kucai, kacau sikit dan terus tutup api.


Ha, aku pun tak tau la kan betul ke tak resepi ni. Apa-apa pun sama-sama selamat mencuba!;p

Sunday, February 6, 2011

Hadiah Untuk Kamu & Si Dia

Cincin? Oh tidak. Seboleh-bolehnya elakkan memberi cincin. Ada banyak lagi benda yang boleh diberikan dan sedondon di pakai bersama dengan si dia. Ini kerana ia terlalu biasa dan kurang terasa indahnya sewaktu menyarungkan cincin perkahwinan di hari bahagia anda. Oklah, di sini ada beberapa cadangan yang mungkin dapat memberikan anda idea mengenai barang yang sesuai untuk anda berikan kepada si dia atau sesiapa yang istimewa buat anda untuk di pakai secara sedondon;):


1) Couple Shirt




(Hanya sebagai contoh sahaja)



2) Couple Watch



(Hanya sebagai contoh sahaja)



3) Couple Bracelet



(Hanya sebagai contoh sahaja)



4) Couple Wallet



(Hanya sebagai contoh sahaja)



5) Couple Keychain



(Hanya sebagai contoh sahaja)



6) Couple Cup



(Hanya sebagai contoh sahaja)



7) Couple Water Bottle



(Hanya sebagai contoh sahaja)



8) Couple Perfume



(Hanya sebagai contoh sahaja)



9) Couple Shoe



(Hanya sebagai contoh sahaja)



10) Couple Umbrella



(Hanya sebagai contoh sahaja)


P/S: Ala, senang cerita cari je yang couple set. Kan senang=p.

SAHABAT SEJATI



Salam semua. Ya, itulah tajuk entri pada kali ini. Orang selalu kata, sahabat sejati adalah sahabat yang sentiasa ada di sisi kita tidak kira di masa susah dan senang. Betul ke? Ya, mungkin ada benarnya. Tetapi bagaimana pula kita? Adakah kita pun begitu terhadap sahabat-sahabat kita? So, kita kena amalkan prinsip timbal balik atau 'give and take' dalam apa jua perhubungan. Kita harapkan orang lain berbuat kebaikan kepada kita tetapi kita sendiri kedekut untuk membuat kebaikan kepada orang lain. Ini namanya 'selfish' (tapi bukan bermakna 'menjual ikan'=p) dan hanya suka mengambil kesempatan ke atas kebaikan orang lain.


Ok, aku tau korang semua tidak suka entri yang berjela-jela=p. Jadi aku skip dan fokus kepada apa yang hendak disampaikan. Adakah sahabat sejati adalah mereka yang sentiasa ada dihadapan mata kita? Mungkin ya dan mungkin juga tidak. Ini kerana belum tentu mereka yang sentiasa dihadapan mata kita itu adalah sahabat kita. Adakah dia yang selalu di hadapan mata kita sahabat kita jika dia selalu memperlekeh-lekehkan diri kita? Adakah dia sahabat jika dia sengaja mengguris perasaan kita dengan perkara-perkara yang tidak kita sukai? Betul atau tidak? Bergantung kepada pemahaman anda apa itu sahabat sejati bagi anda.


Di sini, aku nak bagi 'basic' kepada cara untuk mengenali siapa sahabat anda. Senang kata, sahabat anda yang terbaik adalah sahabat yang membuatkan anda selesa menjadi diri anda dan anda juga selesa dia menjadi dirinya. Anda tahu maksudnya dan di sini tidak perlu aku huraikan. Inilah asasnya. Mudahkan?

Monday, February 21, 2011

Beza

Aku tidak cantik seperti kamu tapi tidak hodoh.

Kamu ada mata, ada hidung, ada semuanya.

Aku juga begitu.


Aku tidak pandai seperti kamu tapi tidak bodoh.

Kamu ada otak, ada akal, ada semuanya.

Aku juga begitu.


Kita hampir sama, tapi tidak serupa.

Kamu punya hati, aku punya hati.

Tetapi hati kamu tidak seperti hati aku.

Ini beza antara kamu dan aku.


:::Kerana aku bukan kamu:::

Sunday, February 20, 2011

Teriak

Ingin aku teriak saja

Biar semua tahu

Apa aku rasa, apa aku mahu

Apa yang terbuku, apa yang tertumpu

Ya, aku mahu teriak


:::Mampukah aku hanya berteriak tanpa melakukan sesuatu? Aku buntu:::

Wednesday, February 9, 2011

TIPS KECANTIKAN versi Cik Bunga eh?=p



Bibir hitam disebabkan pemakaian lipstik yang salah? Kat sini aku ada tips yang mudah dan menjimatkan. Kalau korang perasan, bibir kita hitam disebabkan memakai lipstik yang jenis ada bau wangi contoh bau buah-buahan atau apa-apa bau wangi. So, lepas ni elakkan membeli dan memakai lipstik yang berbau wangi, beli yang tiada bau.

Ok, apa yang aku amalkan adalah time gosok gigi tu aku akan sapukan ubat gigi ke bibir aku selama 2-3minit then bilas. Hasilnya bukan sahaja mampu menghilangkan kesan lipstik malah memerahkan warna bibir. Tidak percaya? Cubalah;).

P/S: Sesuai juga diamalkan oleh smoker (^.^)v

Tuesday, February 8, 2011

PERINTAH kadang2 je BERKURUNG

Dear pakcik2, makcik2, abg2, akak2, dan adik2 yang 'dikasihi',

Kehadapan kebelakang ketengah ketepi dan ke apa2 je la, saya ingin memohon maaf sekiranya semenjak gemenjak ini kalian akan agak jarang melihat kelibat ku di kedai-kedai makan kalian ( leh caye ke?). Disebabkan kesilapan teknikal semasa cuti raya cina yang lalu, terdapat kesilapan teknikal juga terhadap penimbang2 berat badan di seluruh Malaysia malah mungkin dunia. Well, mungkin I kan agak artis. Jennifer Lopez pun pernah datang minta autograf . Oh yeahh, I know2. Diorang sengaja buat ralat kat penimbang-penimbang tu time I guna. I ni slim je tau. Diorang tu semua jeles. Ehem.

Justeru maka dengan ini perintah berkurung perlu dijalankan ke atas saya kerana ketidakadilan yang berlaku keatas saya itu tadi. Segala kesulitan amat dikesali.

Sekian, terima kasih.

Yang tak berapa Benar,
Cik Bunga Ros

Monday, February 7, 2011

Antara Software Yang Mungkin Anda Perlukan ( Ye ke?=p)

(Hanya perlu klik pada pautan di bawah untuk memuat turun Software tersenarai di bawah).


1) Sila klik Jet Audio








2) Sila klik C Cleaner








3) Sila klik Real Player







4) Sila klik Yahoo Messenger








5) Sila klik Flash Player







6) Sila klik Adobe Reader





P/S: Perlukan lain-lain Software untuk PC atau Laptop anda? Mudah sahaja! Hanya klik sini [Link]

Char Kuey Teow

Tetiba teringin nak belajar memasak Char Kuey Teow.. Ekekeke.. Di sini, aku dapat resepi ni daripada internet. Yeahh, ni kan zaman sains dan teknologi. Sekali klik, semua keluar. Ye ek? Ekekeke.. Oklah, berikut adalah resepi cara memasak Char Kuey Teow Penang daripada sebuah blog yang aku usha-usha. Macam best dan senang. Apa kata jom cuba try test! (Habis punah bahasa.. Haishhh....);).




(Hanya sekadar contoh sahaja)


Bahan-bahan:
1 Senduk Kecil Minyak Masak
½ Biji Bawang Putih + Bawang Merah (ditumbuk halus)
1 Biji Telur
Beberapa Ekor Udang (ikut citarasa)
1 Sudu Cili (Cili Boh atau Cili Kering)
1 Genggam Keow Teow(ikut citarasalah senang)
1 Genggam Taugeh(ikutle banyak mana nak kan)
2 biji telur Sedikit garam
4 sudu besar kicap manis
½ sudu teh cuka
½ cawan air
Sedikit Daun Kucai

Cara:
1)Panaskan Minyak
2)Masukkan Bawang Putih + Bawang Merah + Cili pastu ditumis sehingga naik baunya.
3)Masukkan Kicap + Pecahkan Telur + Air + Cuka, kacau rata (cepat-cepat dilakukan untuk mengelakkan airnya kering).
4)Masukkan Kuew Teow + Udang.
5)Lastly, masukkan Taugeh + Kucai, kacau sikit dan terus tutup api.


Ha, aku pun tak tau la kan betul ke tak resepi ni. Apa-apa pun sama-sama selamat mencuba!;p

Sunday, February 6, 2011

Hadiah Untuk Kamu & Si Dia

Cincin? Oh tidak. Seboleh-bolehnya elakkan memberi cincin. Ada banyak lagi benda yang boleh diberikan dan sedondon di pakai bersama dengan si dia. Ini kerana ia terlalu biasa dan kurang terasa indahnya sewaktu menyarungkan cincin perkahwinan di hari bahagia anda. Oklah, di sini ada beberapa cadangan yang mungkin dapat memberikan anda idea mengenai barang yang sesuai untuk anda berikan kepada si dia atau sesiapa yang istimewa buat anda untuk di pakai secara sedondon;):


1) Couple Shirt




(Hanya sebagai contoh sahaja)



2) Couple Watch



(Hanya sebagai contoh sahaja)



3) Couple Bracelet



(Hanya sebagai contoh sahaja)



4) Couple Wallet



(Hanya sebagai contoh sahaja)



5) Couple Keychain



(Hanya sebagai contoh sahaja)



6) Couple Cup



(Hanya sebagai contoh sahaja)



7) Couple Water Bottle



(Hanya sebagai contoh sahaja)



8) Couple Perfume



(Hanya sebagai contoh sahaja)



9) Couple Shoe



(Hanya sebagai contoh sahaja)



10) Couple Umbrella



(Hanya sebagai contoh sahaja)


P/S: Ala, senang cerita cari je yang couple set. Kan senang=p.

SAHABAT SEJATI



Salam semua. Ya, itulah tajuk entri pada kali ini. Orang selalu kata, sahabat sejati adalah sahabat yang sentiasa ada di sisi kita tidak kira di masa susah dan senang. Betul ke? Ya, mungkin ada benarnya. Tetapi bagaimana pula kita? Adakah kita pun begitu terhadap sahabat-sahabat kita? So, kita kena amalkan prinsip timbal balik atau 'give and take' dalam apa jua perhubungan. Kita harapkan orang lain berbuat kebaikan kepada kita tetapi kita sendiri kedekut untuk membuat kebaikan kepada orang lain. Ini namanya 'selfish' (tapi bukan bermakna 'menjual ikan'=p) dan hanya suka mengambil kesempatan ke atas kebaikan orang lain.


Ok, aku tau korang semua tidak suka entri yang berjela-jela=p. Jadi aku skip dan fokus kepada apa yang hendak disampaikan. Adakah sahabat sejati adalah mereka yang sentiasa ada dihadapan mata kita? Mungkin ya dan mungkin juga tidak. Ini kerana belum tentu mereka yang sentiasa dihadapan mata kita itu adalah sahabat kita. Adakah dia yang selalu di hadapan mata kita sahabat kita jika dia selalu memperlekeh-lekehkan diri kita? Adakah dia sahabat jika dia sengaja mengguris perasaan kita dengan perkara-perkara yang tidak kita sukai? Betul atau tidak? Bergantung kepada pemahaman anda apa itu sahabat sejati bagi anda.


Di sini, aku nak bagi 'basic' kepada cara untuk mengenali siapa sahabat anda. Senang kata, sahabat anda yang terbaik adalah sahabat yang membuatkan anda selesa menjadi diri anda dan anda juga selesa dia menjadi dirinya. Anda tahu maksudnya dan di sini tidak perlu aku huraikan. Inilah asasnya. Mudahkan?

Snag a button